Blog, Okos ajtózár

Mi a wifi átjáró (gateway) és a számzáras kilincs ?

Hisec Mars okos zár termékkép - bordo

Okos otthon számzáras kilincs telepítésével

Óriási ütemben fejlődik a technika, így egyre kényelmesebb és biztonságosabb lehetőségek vannak például az ajtózárak piacán is. A cél mindig ugyanaz. Hogyan lehet megspórolni az időnket, a lehető legtöbb kényelmet biztosítani számunkra és persze a biztonsággal együtt szavatolni mindezt? Gyakorlatilag erre találták ki a az okos otthonokat. Ráadásul van lehetőség szép lassan fejleszteni, de dönthetünk úgy is, hogy egyből okos otthont építünk fel, vagy minden eszközt egyszerre lecserélünk. Ha szép lassan szeretnénk fejleszteni, akkor érdemes először a legfontosabb dologgal, a biztonsággal kezdeni. Van lehetőség riasztót, biztonsági ajtót telepíteni, járőrszolgálatot megbízni a védelemmel. Használhatunk fény érzékelős lámpákat is, de az egyik legfontosabb kérdés, hogy maga az ajtózár milyen. Ha ugyanis megfelelő minőségű ajtóval és technológiával rendelkezünk, de magát a zárat könnyű feltörni, akkor ott vagyunk ahol a part szakad. Éppen ezért érdemes mindenképpen számzáras kilincs telepítésében gondolkodnunk. Sőt, ha nemcsak okos zárat( számzáras kilincset) hanem például kamerát is elhelyezünk az ajtón, akkor már okos ajtóról beszélhetünk. Nem véletlen, hogy az okos zár Magyarországon ma nagy teret hódít. 

Mi az a wifi átjáró (gateway)?

Maga a számzáras kilincs könnyen telepíthető, szakemberre sincs szükség hozzá. Pár méteren belül tudunk is kommunikálni telefonunk segítségével a zárral. Létezik ugyanis hozzá ingyenes applikáció. Emellett 5 méteren belül körülbelül a bluetooth is segítségünkre van. Azonban, ha szeretnénk távolabbról is kommunikálni az okos ajtózárral, akkor szükség lesz internet kapcsolatra, és egy wifi átjáróra. Ez maga a gateway. Ha folyamatosan van internetkapcsolat, akkor ennek segítségével tud a zár kommunikálni velünk, ha távolabb vagyunk és rendelkezünk ott is internet kapcsolattal és okos telefonnal.

Miért jó ez nekünk?

Azért, mert ennek segítségével bármikor meg tudjuk nézni, hogy ki van otthon, példának okáért, hogy hazaért-e a gyermekünk az iskolából és így tovább. Emellett bármikor bárkinek adhatunk belépést távolról is otthonunkba vagy elvehetjük azt. Ez azt jelenti, hogy nem kell lakatost hívni a számzáras kilincs cseréjéhez,  kulcsot másolni, hanem akár egy sms kiküldésével azonnal küldhetünk PIN kódot ismerősünknek, mesterembereknek. A bébiszitter vagy a takarító is azonnal be tud lépni otthonunkba, irodánkba. Emellett azt is beállíthatjuk, hogy egy adott intervallumban tudjon csak bemenni az illető, például kedden 8 és 10 óra között. Természetesen kulccsal is nyitható az ajtó, de emellett számtalan más módon is be tudunk jutni a lakásunkba.

Milyen funkciókat rejt magában a számzáras kilincs?

Be tudunk menni számkódos zárként használva a zárat. A számzáras ajtózárnak köszönhetően ugyanis nincs szükség külön kulcsra. Emellett lehetőség van ujjlenyomatos ajtózárként használni a zárat. Ezáltal azonnal ki tudjuk nyitni az ajtót. Természetesen rengeteg hely van az ujjlenyomatok számára, így adhatunk jogosultságot az egész családnak, barátoknak, rokonoknak és ismerősöknek is. Könnyedén módosíthatjuk ezt a jogosultságot is és választhatunk másik belépési módot.  Ezek a számkódos kilincssek nagyon intelligensek, így airbnb zárként is sokan használják, ahol gyakran van vendégváltás. Emellett apartmanokban, hotelekben is népszerű megoldásnak számít, ugyanis van lehetőség NFC kártyával kinyitni az ajtót. Elég csupán a zárhoz érinteni, így ezt a megoldást is választhatjuk.

 Összefoglalva röviden a számzáras kilincs

Könnyedén kicserélhetjük a zárat mi magunk is miután megrendeltük. Ki tudjuk nyitni az ajtót PIN kóddal, fizikai kulccsal, ujjlenyomatunkkal, bluetooth kapcsolattal és NFC kártyával és távolról is küldhetünk PIN kódot másnak, ha rendelkezünk internetkapcsolattal, okostelefonnal és wifi átjáróval egyaránt. Ezáltal kényelemesen és biztonságosan tudjuk használni az okos számzáras kilincset és ki tudjuk előre nyitni az ajtót, ha például a vendégek korábban érkeznek meg otthonunkhoz, vagy csőtörés miatt azonnal be kell engedni a mesterembert. Nem kell a szomszédnál feltétlenül pót kulcsot hagyni és szívességet kérni.
Mindent meg tudunk távolról is oldani gyorsan, biztonságosan és kényelmesen. Ezzel valóban sok bosszankodást és időt tudunk megspórolni magunknak.  

Válassza Ön is a legújabb technológiát fejlődve a korral és lépjen velünk kapcsolatba, hogy minél hamarabb kiszolgálhassuk felmerülő igényeit.