Blog, Okos zár

Egy ezerarcú védelmező: az intelligens zár

digitális zárak

Extra biztonságot ad, és kényelmes is, mivel rengeteg lehetőséget tartogat. 

Betesszük a kulcsot a zárba, ami már nyílik is. Ez volt régen a forgatókönyv. És lehet az intelligens zár esetében is. Ez azonban egy olyan intelligens rendszer, ami ennél jóval többet tud. 

Az ujjlenyomat ereje

Már elmúltak azok az idők, amikor az ujjlenyomataink csak a bűnügyi nyilvántartásban szerepelhettek. Ma már sok mindenhez kellhetnek, például ahhoz, hogy feloldjuk a telefonunkat. Ezek után felmerül a kérdés: miért ne nyithatnánk az ajtót is vele? Ha okos zárunk van, akkor ez abszolút lehetséges. Ez a valóban intelligens eszköz képes levenni, és tárolni a mintáinkat. Így végül a puszta kezünk felmutatása is elég lehet ahhoz, hogy bejussunk az ajtón. 

Az intelligens zár és az okos telefon

Ha ez a kettő találkozik, csodákra lehetnek képesek, mert remekül együtt tudnak működni. Ez a zár akkor is beengedheti Önt, ha van bluetooth kapcsolata. A digitális zár funkció segítségével pedig Ön engedhet be bárkit úgy is, hogy amúgy nincs a helyszínen. Például a szerelőt, ha valamiért sürgősen be kell jutnia, nem muszáj emiatt hazarohannia a munkából. 

Chip kártya már otthon is

Ha már a munkánál tartunk, ehhez sokaknak szüksége van a kártyára is. Ezzel közlekednek ki-be a munkahelyük kapuján. Szóval jól ismerik ezt az eszközt. Tehát akkor miért ne lehetne otthon is használni? És a jó hír az, hogy lehet. Az intelligens zár képes felismerni a chip, más néven NFC kártyát is. 

PIN kód = több mint százféle lehetőség

Az alcím egy kicsit sem túlzás. Ha a PIN kód mellett döntünk, abból száznál is többet képes megjegyezni ez az intelligens eszköz. Ám az eszköztára még ennél is tovább nyúlik. Azt a helyzetet is tudja kezelni, ha egy kódot csak ideiglenesen osztunk ki. Mondjuk, két hétre egy vendégünk számára. Azt is be lehet programozni a rendszerbe, ha valakit csupán a hét egy napja bizonyos napszakában szeretnénk a lakásunkban tudni. Például meg tanulhatja, hogy a takarítónőnknek szerdánként 14 órától 16 óráig van oda szabad bejárása. 

Az intelligens zár naplózása

Ezt log file néven is ismerhetjük. Az okos zár szerves részét képezi. A zár rendszere ebben tartja nyilván, hogy ki, mikor lépett be az általa felügyelt területre, vagy hagyta el azt. Ez egy újabb kényelmi funkció. Például azért, mert nem kell többé hívogatnia a gyerekeit, hogy hazaértek-e már. Az arra szánt időt is munkával töltheti, így hamarabb végezhet. 

Semmi se visszafordíthatatlan

A távoli kontroll lehetősége megnyugtató lehet. De talán nem eléggé. Mert mi van, ha olyasvalakinek osztott ki kódot, akivel később megromlik a kapcsolata? Mindannyian tévedhetünk, csalódhatunk az embertársainkban. Egy intelligens zár birtokában se lehetünk annyira okosak, hogy jobb emberismerővé váljunk. Viszont a tévedésünket simán korrigálhatjuk. Egy jogosultságot ugyanis bármikor törölni lehet a rendszerből. Ez egy gyors és egyszerű művelet. A zár kicseréltetésével pedig nem kell többé bajlódnia. Ez egy olyan feladat, ami immár elavulttá vált. 

Pár további lépés a biztonságért

A fent leírtak nagyon szépen hangzanak. Egy betörő esetében viszont nem biztos, hogy kielégítőek. Ő esélyes, hogy a hidegvágóját használja arra, hogy bejusson az Ön lakásába. Az intelligens zár fejlesztői ezért speciális fúrásvédelemmel látták el azt. Ez először is azt jelenti, hogy a zár három zárnyelvvel záródik. Emellett négy acéltüske is helyet kapott a rendszerben. Ezek remekül tartják az ajtószerkezetet. Az ellenőrzést pedig lehet a fent említettnél tovább fokozni. Ezt úgy lehet elérni, ha az okos zárra egy kamerát szereltetünk. Innentől kezdve a bejárati ajtót már okos ajtónak lehet nevezni. 

Az ezerarcú munkaeszköz

Egy ilyen intelligens eszköz természetesen nemcsak otthon, hanem egy cégnél is jól teljesíthet. Rengeteget lehet profitálni a különleges adottságaiból, legyen szó a PIN kód jogosultságról, vagy mondjuk a log file-ról. Komoly segítséget nyújthat egy irodában, de akkor is, ha Ön szállásadó. Ez esetben az ideiglenes PIN kód meg a digitális zár funkció jelenthet óriási lehetőséget. 

Tengernyi lehetőség baráti áron

A legjobb hírt a cikk végére hagytuk, hogy nagyobbat szóljon. Ehhez a sok, fantasztikus szolgáltatáshoz baráti áron juthat hozzá. Az intelligens zár egy olyan termék, amit egy átlag fogyasztó is megengedhet magának. Ha szívesen felszereltetné az ajtajára, szeretettel várjuk megkeresését.