Blog, NFC nyitás, okos bejárati ajtó

A HiSec okos zárak előnyei

HiSec Vénusz okos zár ujjlenyomat olvasóval - termékkép

Mikor és kinek érdemes okos zárakban gondolkodnia?

Legyen szó például számkódos zárról, számzáras vagy okos kilincsről, ujjlenyomatos ajtózárról , okos zárról és így tovább. Az okos zárak is az okos otthon irányba vezet minket. Hogy kinek jó? Szerintünk mindenkinek, legyen egyedülálló, vagy gyerekes család, esetleg Airbnb lakás tulajdosa, stb. hisz mindenki a kényelemre, egyszerűségre törekszik.

Miért lehet szükség okos zárak beszerelésére?

Először tisztáznunk kell azt, hogy mi a cél. Ha csupán a zárat szeretnénk kicserélni arra is van lehetőség, de sokszor ez csak a része egy stratégiának. Példának okáért valaki okos házban gondolkodik, vagy most kezdi okosítani a házát. Az is előfordul, hogy a teljes biztonságra vágyunk. Nyilván ezek a kívánalmak össze is függhetnek egymással. Azonban nem mindegy, hogy milyen ajtóban helyezzük el az okos zárakat, érdemes ugyanis a biztonsági ajtókat választani. Fontos tisztázni azt is, hogy az elektromos ajtózáron általában kaputelefonnal működtethető ajtózárakat értünk. Azonban az okos zárak többféle funkciót magukban rejtenek az ajtónyitás tekintetében.

Számkódos okos ajtózárak

Ez alapján az okos zárak kinyithatóak PIN kód segítségével és több, mint 100 kódot tudnak eltárolni magukban. A számkódos zár lényege, hogy nem kell semmilyen kulcsot vagy kártyát magunkkal vinni, elég helyette a számsort megjegyeznünk, mely nyitja az adott ajtót. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ne lesse ki más a kódot. Például elképzelhető, hogy a szomszéd akár az ajtó belsejében elhelyezett kamera segítségével pontosan láthatja, hogy milyen kódot használunk, nyilván erre ritkán van precedens, de érdemes figyelembe venni, hogy attól, hogy nem látunk senkit a közelünkben, attól még figyelhetnek minket.  Létezik számzáras kilincs is hasonló elven működik. Ez azért is jó megoldás, mert néha előfordulhat, hogy az ujjlenyomatolvasó nem megfelelően működik, és ilyenkor ez egy biztonságos megoldás lehet. Használhatjuk ugyanis felváltva a nyitási lehetőségeket kedvünkre az okos ajtózárakon.

Az okos zár beszerelése

Ez nem igényel különösebb szaktudást. Miután online megrendeltük a zárat és kiszállították azt, könnyen fel tudjuk szerelni, videó is elérhető a témában. Nézzük tovább, hogy milyen lehetőségek vannak az ajtónyitás tekintetében.

Ujjlenyomattal is nyithatóak a HiSec okos zárak

Lehetőség van egyszerűen az ujjlenyomatunkkal kinyitni az ajtót. Ezt az ajtónyitási módot egyszerűen beállíthatja családja és saját maga részér az ingyenes alkalmazáson belül.

Távolról történő jogosultságok kiosztása az okos zárakhoz

Maga az okos zárak úgy működik, hogy egy ingyenes applikációt kell az okostelefonunkra letölteni és így távolról is megadhatunk jogosultságokat, hogy ki és mikor kap elérést az ajtónyitáshoz. Persze ahhoz, hogy ez a funkció azonnal működni tudjon mindenképp szükséges hozzá egy Wifi-híd, ugyanis ez teszi lehetővé az azonnali módosításokat, ez az eszköz csatlakozik a nethez és úgy kommunikál a telefonunkkal amit bluetooth-on kersztü továbbít az okos zárunkhoz. Emellett azt is könnyedén meg tudjuk nézni bármikor, hogy ki tartózkodik éppen otthon vagy az irodánkban. Konkrét időponthoz, időintervallumhoz is hozzárendelhetjük az ajtónyitás lehetőségét. Például megadhatjuk a takarítónak, hogy pontban 8-10 között keddenként tudjon csak belépni az ajtón.

NFC kártya és kulcs

A fentebb leírt belépési módok mellett NFC (chip) kártya segítségével is ki tudjuk nyitni az okos ajtózárat. Ez azért nagyon hasznos, mert egy pillanat alatt kinyitható az ajtó. Ezt a fajta megoldást is sokan használják előszeretettel akár irodákban, hotelekben is, mely a vendégeknek is megkönnyíti a közlekedést.

Bluetooth kapcsolattal történő ajtónyitás

Arra is van lehetőség, hogy körülbelül 5 méteres határon belül telefonunk bluetooth kapcsolata segítségével nyissuk ki a bejáratiajtót.

 Az okos zárak egyéb nyitási módjai

Emellett, ha távol vagyunk az okos záraktól akkor távolról küldhetünk például sms-t egy szerelőnek, aki éppen az ajtó előtt van és így könnyedén be tud jutni, nem szükséges ehhez otthon tartózkodnunk. Ez úgy kivitelezhető a legegyszerűbben, ha már régebben, az okos-zár közelében állítottunk be egy ilyen vész nyitó PIN kódot, melyet direkt nemvárt események miatt hoztunk létre. Ha ezt valamiért nem tetttük meg korábban, de mindenképp szükséges egy új PIN kód generálása, akkor azt csak a wifi híd segítségével tudja azonnal megtenni. Enélkül sajnos távolról parancsot nem tudunk adni az okos zárnak, mivel az nem tud csatlakozni az internethez, csak bluetooth kapcsolatra képes.

 

Az okos zárak az okos otthon egyik pillére

Az okos ajtózárak nagyon kényelmes megoldás, ha szeretnénk biztonságos, kényelmes megoldásban gondolkodni. Ez a két fő szempont, ami a legfontosabb.  Emellett nem fordulhat elő, hogy a gyerek elhagyja a kulcsot. Nem kell szerelőt kihívni, hiszen a jogosultság bármikor megváltoztatható. 

Emiatt egyre többen választják ezt a megoldást és gondolkodnak okos ajtózárban. Valószínűleg idővel a hagyományos megoldás teljesen ki fog menni a divatból, így érdemes minél hamarabb nekünk is váltanunk. Nincs ugyanis annál bosszantóbb, ha betörnek hozzánk. Ez nemcsak anyagilag viselhet meg minket, hanem lelkileg is okozhat traumát nekünk vagy családunknak, amit jobb elkerülni! 

Ha kérdése van, keressen minket bizalom! 

“TITAN” – HiSec® Arcfelismerő zár – Motoros nyitás / zárás, beépített kamera és monitor

159.500Ft

Arcfelismerő zár – HiSec® “EUROPA” – Motoros nyitás / zárás, beépített kamera és monitor

129.000Ft

HiSec® – “Mars” Okos-zár – Nyitható Mobil alkalmazással, ujjlenyomattal, PIN kóddal, Bluetoothal és NFC-vel

84.500Ft