Blog, okos-zár, wifi okos zár

 Miért okos az okos-zár és miért jobb mint a kulcs?

HiSec Vénusz okos zár ujjlenyomat olvasóval - termékkép

Okos-zár kulcs helyett

Az okos-zárak egyszerű, kulcs nélküli, akár távolról vezérelt belépést biztosítanak. Az okos-zár a biztonsági ajtó fontos tartozéka és velük kiküszöbölhetjük a kulcs használatának hátrányait. De lássuk csak mik is ezek a hátrányok?

Miért nem biztonságos a kulccsal történő ajtónyitás? 

  • A hagyományos kulcs használatakor jelen kell lennünk az ajtó nyitásakor. Ha nem akarunk, vagy nem tudunk ott lenni, akkor, oda kell adni a kulcsot a beengedni kívánt személynek. Ez nem biztonságos, főleg például szerelők esetében, mivel a kulcs másolható, így a lemásolt kulccsal később bármikor bejuthat a lakásunkba. 
  • Ha elvész a kulcs, zárat kell cserélni.
  • A régebbi záraknál az is előfordult, hogy ha a kulcs belül elforgatva maradt a zárban, akkor kívülről nem volt nyitható az ajtó.

Miért praktikus az okos-zár alkalmazása?

Mindenki törekszik ingatlana megvédésére. Ebben a védekezésben, mint a biztonság fő eleme, a bejárati ajtó játssza a főszerepet. A betörő általában nem véletlenszerűen hatol be egy lakásba. Tettét nagyban befolyásolja, hogy a behatolás mennyi időt vesz igénybe és milyen zajjal jár. Az okos-zárral és kamerával, riasztóval felszerelt biztonsági ajtó (például HiSec acél biztonsági ajtó) elriasztja az illetéktelen behatolót és szinte lehetetlenné teszi a behatolást. 

Milyen okos-zár van fent az interneten? Miből áll az „okosságuk”? 

Segítségükkel végre megszűnik a kulcs állandó keresése, hiszen az okos-zárral könnyedén, akár távolról is kényelmesen kinyithatjuk az ajtót wifi híd segítségével. Az NFC kártya használata hazánkban is már meglehetősen elterjedt. Elsősorban a munkahelyeken használják, ahol megkönnyíti a személyzet mozgását. Szállodákban is előszeretettel alkalmazzák, mert így a vendégnek nem kell a recepción kérni, illetve leadni a kulcsot. Akár 100 kódot is egyszerre eltárol a rendszer. Az okos-zár lehetővé teszi, hogy egyedülálló hozzáférést biztosítsunk az egyes személyeknek, például egyedi PIN kód segítségével.
Az ujjlenyomattal is nyitható digitális zár egy ingyenesen letölthető applikációval használható. Itt van lehetőségünk mindent beparaméterezni. Például PIN kódokat állíthatunk be, illetve adhatunk meg időintervallumokat amivel eldönthetjük, hogy az adott személy mikor léphet be az ajtón, példának okáért szerdán 10-12 óra között. Más időpontban nem fog tudni belépni, ezáltal nem fogja tudni kinyitni az ajtót. Ez hasznos funkció lehet egy takarító esetében. Amennyiben utólag kiderül, hogy a PIN kódot olyan valakinek adtuk meg, aki nem érdemli meg bizalmunkat, szükségtelen zárat cserélni, csak törölni kell az illető jogosultságát az alkalmazásban és így többé nem juthat be a lakásba. 

Wifi-híd (gate way)

A videóban bemutatjuk az okos zár beállításából azt a részt, amikor PIN kódot adunk hozzá.

A videóban bemutatjuk az okos zár beállításából azt a részt, amikor PIN kódot adunk hozzá.

Ez egy plusz eszköz, mely nem tartozéka a HiSec okos-záraknak, viszont bizonyos esetekben nélkülözhetetlen. Ez a wifi-híd (átjáró) azt a célt szolgálja, hogy az okos zárunkat távolról is vezéreljük. Ugyanis maga az okos-zár nem csatlakozik az internethez, csak bluetooth segítségével komunikál pl. az alkalmazással és/vagy a wifi átjáróval is. A wifi-híd beüzemelése egyszerű, csak áramforrásba kell dugni és alkalmazáson belül hozzá kell adni, mint plusz eszköz és már kész is vagyunk. Az átjáró azoknak nyújt könnyű és gyors megoldást, akik nem tartózkodnak napi színten abban az ingatlanban, ahol az okos-zár telepítve van. Tehát röviden, ez az eszköz teszi lehetővé számunkra a távvezérlést (törlés, új PIN megadása, naplózott fájlok azonnali ellenőrzése, jogosultságok kezelése).

 Belépés ujjlenyomattal

Egyedül álló megoldás, semmilyen segédeszköz nem szükséges az ajtó működtetéséhez. Az elektromos zárba betáplálható az ujjlenyomat, így annak segítségével is nyitható az okos-zár. Ezáltal mindenféle eszköz nélkül, pusztán a kezünk segítségével nyitható a digitális zár.

Belépés bluetooth technológiával

Közelről bluetooth használatával is kinyithatjuk az ajtót telefonunk segítségével. Ebben az esetben azonban a helyszínen kell tartózkodnunk a kapcsolat létesítéséhez. 


Az Intelligens napló

Ezzel a kiegészítő alkalmazásával telefonunkon látható és ellenőrizhető a lakásunkban történő ajtónyitás, bármikor megnézhetjük ki tartózkodik otthon, a napló ugyanis mindent rögzít.

      Összefoglalva

  • az okos-zár kulcs nélküli belépést biztosít
  • az okos-kilincs távolról is működtethető okos telefonnal és wifi-híddal, ami lehetővé teszi  távollétünkkor a belépést bárkinek, akinek azt megadjuk
  • az okos-zár segítségével ellenőrizni tudjuk, hogy ki tartózkodik éppen az ingatlanunkban  
  • az okos-zárral egyedi hozzáférést biztosíthatunk és letilthatunk az általunk kiválasztott személyek esetén
  • nyitható PIN kóddal, ujjlenyomattal, chip kártyával, telefonnal közelről bluetooth-on kersztül

Reméljük, hogy sikerült felkelteni érdeklődését és Önt is hamarosan köszönthetjük elégedett vevőink között! További kérdése van mind HiSec okos-zárral, akár HiSec acél biztonsági ajtóval kapcsolatban, hívjon minket bizalommal!

“TITAN” – HiSec® Arcfelismerő zár – Motoros nyitás / zárás, beépített kamera és monitor

159.500Ft

Arcfelismerő zár – HiSec® “EUROPA” – Motoros nyitás / zárás, beépített kamera és monitor

129.000Ft

HiSec® – “Mars” Okos-zár – Nyitható Mobil alkalmazással, ujjlenyomattal, PIN kóddal, Bluetoothal és NFC-vel

84.500Ft